IBA Verdensmesterskabet i Cocktail i København

©IBA2017

Hvad bliver mon verdens bedste cocktail og hvem bliver mon verdens bedste bartender? Det dystes der om den 17. og 18. oktober, når de officielle Verdensmesterskaber i Cocktail & Flair Bartending, WCC 2017, for første gang nogensinde afholdes på dansk grund. 

 

Øksnehallen i København danner i efterårsferien (uge 42) rammerne om to dages nervepirrende nærkampe, når bartendere fra 61 lande krydser shaker- og mixer-klinger i kampen om at kreere verdens bedste cocktail og hive titlen som verdens bedste bartender hjem. Samtidig bydes der i forbindelse med de officielle Verdensmesterskaber også indenfor til SKÅL Copenhagen – en nordisk messe med fokus på de dråber, vi skåler i. SKÅL Copenhagen byder på stande med smagsoplevelser til ganen og rig mulighed for at hente inspiration til hjemmebaren. Herudover kan man i Cocktailors-standen få skræddersyet sin helt egen signaturcocktail og få opskriften med sig hjem.

Når startskuddet lyder kl. 10:00 den 17. oktober til første heat i det to-dage-lange VM, er det 44. gang, at de officielle og traditionsrige Verdensmesterskaber i Klassisk Cocktail & Flair Bartending finder sted. Delegationer fra 61 lande samles for at deltage i denne unikke begivenhed baseret på fællesskab, kampgejst og passion for den gode smag, kreativitet, nytænkning og dygtigt håndværk. Til at repræsentere de rød/hvide farver og forhåbentlig sikre Cocktail-verdensherredømmet er de to cocktailors; Damiano Pezzi og Mathias Daa Løfquist, der med hver deres DM 2017-titel i bartendervesten har kvalificeret sig indenfor hhv. disciplinen Klassisk Cocktail og disciplinen Flair Bartending.

Der er gået sport i cocktails
Netop Klassisk Cocktail og Flair Bartending er de to discipliner, der dystes i under VM, når et kapløb på tid, smag, showudførsel, teknik og finish shakes i gang. I Klassisk Cocktail, der har fokus på smag, aroma, kreativitet, originalitet og balance, dyster 61 af verdens dygtigste bartendere i de fem kategorier; Before Dinner, After Dinner, Sparkling Cocktail, Bartender’s Choice og Long Drink. Her kåres én verdensmester i hver kategori.
I Flair Bartending dyster 43 af verdens mest koordinationsvante Flair-bartendere. Her er der i kreationen af cocktailen fokus på bartenderens grad af showmanship og færdigheder indenfor jonglering og håndelag med flasker på den mest imponerende og raffinerede facon og i bedste Tom Cruise-stil. Her kåres én verdensmester.
Samtlige seks verdensmestre mødes i den store Super Finale, der finder sted den 18. oktober, og kæmper side om side om den ultimative titel, der sikrer retten til at kalde sig overall verdensmester og kreatør af verdens bedste cocktail.

Som ved et andet sportsmesterskab kan publikum under VM opleve spændende indledende heats og finaler. Lige såvel som der er rig mulighed for at heppe på sin favorit, når nogle af verdens ypperste bartendere folder sig ud med shakers, mixere og spiritus. En jury bestående af internationale branchefolk bedømmer og udvælger finalisterne og vinderne.

Danmark på det internationale cocktailkort
I den danske delegation glæder man sig; ”At præsentere et verdensmesterskab i Klassisk cocktail og Flair Bartending på dansk grund er en fantastisk mulighed for at vise København frem til verdens bedste bartendere og ikke mindst resten af verden. Vi forventer, at de internationale gæster flittigt vil besøge de københavnske barer i aftentimerne og smage, hvad vi har at byde på her i landet. For første gang nogensinde er verdensmesterskabet i cocktails skabt i centrum af en værtsby på en stor venue, der også giver mulighed for at publikum kan både se og smage, hvordan man laver verdens bedste cocktail,” udtaler formanden for Dansk Bartender Laug, Jannick Gram, og tilføjer; ”Vi har arbejdet hårdt på at præsentere de officielle verdensmesterskaber på en ny, spændende og unik måde. Fx har vi værter, der under hele arrangementet guider publikum med facts og nyttigt viden om, hvad der foregår på scenen. Dette livestreames til hele verden som et unikt tv-program, som man kender det fra store sportsevents. Vi håber, at hele Danmark vil bakke op om denne begivenhed og sammen med os skabe bedre grundlag for at udvikle bartenderfaget og smagsoplevelserne i fremtiden.

Alt tyder på, at Danmark for alvor er ved at manifestere sig blandt verdenseliten med hensyn til kreative og innovative smagssammensætninger af cocktails. Det kan i den forbindelse nævnes, at hovedingrediensen i sidste års VM vindercocktail var Geranium Gin, der produceres af danske Henrik Hammer. Der er således linet op til spænding og kamp til stregen, når de 61 nationer skal kæmpe om Den Internationale Bartender Forenings (International Bartenders Association, IBA) officielle verdensmestertitel.

Noget godt for ganen og øjnene
Er man som publikum blevet tørstig af at kigge på alle de lækre cocktails, der bliver kreeret på scenen, er der mulighed for at gå på opdagelse i de forskellige stande, der udgør SKÅL Copenhagen. Leverandører som Hansen og co, Dansk Mjød og Anker Vin m.fl vil her diske op med smagsprøver på deres produkter. Nogle af verdens største sirupproducenter, herunder Giffard og 1883, er også repræsenteret og sikrer farvestrålende drinks og smagsnuancer i alskens varianter. I Cocktailors-standen kan man som publikum få kreeret sin helt egen signaturcocktail af en professionel cocktailor og få opskriften med sig hjem. Publikum har desuden også mulighed for at købe spændende produkter.
Deltagerne ved VM i Cocktail 2017 dyster i:
Flair: Her afhænger 70 procent af sværhedsgraden på showets udførelse. Håndelag, udseende, tricks, koordinationsevne og formåen at fange publikums opmærksomhed, ved at kaste rundt med flaskerne – og gribe dem igen. Cocktailen vurderes efter kvalitet, udseende og smag og tæller 30 procent af den samlede score.
Klassisk Cocktail: Her er det naturligvis smagen, der er i fokus. Den bedømmes efter smag, aroma, udseende, kreativitet, originalitet og balance. Det tæller 80 procent af den samlede score i kategorien. Og så er det vigtigt, at den er i overensstemmelse med en af de fem underkategorier: Before Dinner, After Dinner, Sparkling, Bartender’s Choice og Long Drink. Teknikken fylder her kun 20 procent og vurderes blandt andet efter glassenes renhed, hygiejne, manglende spild og korrekt brug af udstyr.

Facts:
En tommelfingerregel er, at en drink først kan kaldes en cocktail, når den består af mindst tre ingredienser, hvoraf mindst to indeholder alkohol.
VM i Cocktail har været afholdt siden 1955. Første VM blev afholdt i Amsterdam, Holland.
DM i klassisk cocktail har været afholdt årligt siden 1960, og DM i flair har været afholdt siden 2003.
Dansk Bartender Laug er stiftet i 1950. Nuværende formand er Jannick Gram.

Danmark har gennem årene samlet set vundet følgende VM-priser: 1990 Mexico City, 3. plads (John Flemming Hansen), 1993 Wien, 2. plads – After Dinner Cocktail Competition (Klaus Christensen), 1996 Tokyo, 3. plads (Helle Bracker), 2014 Cape Town, 1. plads – After Dinner Cocktail Competition (Jimmy Bæk Jeppesen).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *